Genel Bilgiler

AKADEMİK KADROMUZ
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında halen; Başkan Prof. Dr. Ünal Şahin, Klinik İdari Sorumlusu Prof. Dr. Aziz Gümüş, Doç. Dr. Dilek Karadoğan, Doç. Dr. Songül Özyurt, Doç. Dr. Neslihan Özçelik ve Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kara akademik kadro dahilinde görev yapmaktadır. Tüm hekimlerimiz hem yataklı servis hem de poliklinik hizmeti vermekte; dönüşümlü olarak Göğüs Hastalıkları yoğun bakım, Girişimsel işlemler ve lüzum halinde COVID-19 yoğun bakım sorumlusu olarak da çalışmaktadırlar.
İLGİ ALANLARIMIZ
   Göğüs hastalıkları branşı temel olarak akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavi edildiği dahili branşlar kategorisinde yer alır. Bu hastalıklar arasında en sık görülenler; solunum yolu enfeksiyonları, zatürre (pnömoni), astım-KOAH gibi hava yolu hastalıkları, tüberküloz (verem), akciğer kanseri, pulmoner emboli (akciğer damarlarında pıhtı olması) ve COVID-19’dur. Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, öksürükle ağızdan kan gelmesi ya da göğüs ağrısı gibi solunumsal şikayetleri olan hastaların, durumun aciliyetine göre öncelikle acil servise, eğer acil bir durum söz konusu değilse gerekli muayene ve tetkiklerin yapılması için Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvurmaları gerekmektedir. Acil serviste ya da poliklinikte değerlendirilen hastalar hekim tarafından uygun görüldüğü takdirde yatırılarak tetkik ve tedavi edilir. Bu gibi yatarak tedavi gören, KOAH-astım gibi kronik hastalığı olan ya da semptom/bulguları devam eden hastaların belirli aralıklarla Göğüs Hastalıkları polikliniğince takibi uygun görülmektedir. İlaveten, ağır alerjik astım tanılı hastaların yakın takipleri yapılmakta, uygun hastalara biyolojik aşı tedavileri (Omalizumab veya mepolizumab) düzenlenmekte ve klinikte düzenli periyotlarda uygulanmaktadır.
FAALİYETLERİMİZ
  Göğüs hastalıklarına ait nefes darlığı, geçmeyen/tekrarlayan öksürük gibi şikayeti olan hastaların solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi için solunum fonksiyon testi (SFT) laboratuvarında solunum fonksiyon testi, Difüzyon testi (DLCO) ve alerjik hastaları değerlendirmek amacı ile deri prick testi (alerji testi) yapılmaktadır. Yine solunumsal yakınmaları olan ve özellikle de sigara kullanımı ya da ailesinde kanser öyküsü olan hastaların değerlendirilmesi, bronş içinde-solunum yollarında tümör yabancı cisim ya da enfeksiyon bulguları olan hastalara Bronkoloji Ünitesi’nde bronkoskopi işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemle solunum yollarından doku parçası ya da yıkama örnekleri alınarak kanser varlığı/cinsi, enfeksiyon nedeni araştırılmaktadır. Kanser tanısı alan hastaların iki akciğer arasındaki lenf bezlerine sıçrama durumunun olup olmadığının değerlendirilmesi için ise bronkoskopinin bir diğer şekli olan EBUS (endobronşiyal ultrasonografi) tetkiki de yine bronkoskopi laboratuvarında anestezi eşliğinde derin sedasyon altında yapılmaktadır.
 Horlama, uykuda nefes durması, gündüz aşırı uyku hali gibi uyku ile ilgili şikayetleri olan hastalar ise polisomnografi laboratuvarında değerlendirilmektedir. Polisomnografi (PSG) beyin dalgaları, kalp ritmi, soluk hareketleri ve kandaki oksijen seviyesinin aynı anda değerlendirildiği, bir gece süre ile hastanede yatmayı gerektiren, uyku esnasında yapılan bir testtir. Bu test sonucunda ‘uyku apnesi’ teşhisi konulan hastalar gerekirse uykuda solunum durması olduğunda kişinin solunumunu destekleyen bir cihaz ile ikinci bir gece daha PSG testine alınırlar.
Kliniğimizdeki girişimsel işlemler odasında bulunan ultrasonografi cihazı ile plevral efüzyonu (akciğer zarları arasında sıvı birikimi) olan hastalara torasentez işlemi yapılmaktadır. Ayrıca ultrason eşliğinde toraks duvarına yakın lezyonlardan biyopsi alınabilmektedir. Gerekli hastalara lokal anestezi altında plevra biyopsisi yapılabilmekte ve pleuracan takılarak plevral sıvının drenajı sağlanabilmektedir.
   Solunum yetmezliği olan, ağır hastalık tablosunda olan ve yoğun bakımda takibi gereken hastalar ise Göğüs Hastalıkları yoğun bakım ünitesinde takip edilirler. Burada hastaların hekim ve hemşire takibi servise göre daha sık ve yakın olup, solunum yetmezliği olan hastalar oksijen, non invaziv mekanik ventilasyon (basınçlı hava maskesi ile solutma) (BPAP) ya da invaziv mekanik ventilasyon (solunum cihazına bağlanma) eşliğinde takip ve tedavi edilirler. Ayrıca olağanüstü bir durum olan COVID-19 pandemisinde de 5 yataklı geçici COVID-19 yoğun bakım ünitesi ve pandemi şartları nedeni ile COVID-19 hastalarının Göğüs Hastalıkları branşınca takip edildiği Covid-2 servisinde de COVID-19’lu hastalarımıza birimimizce hizmet verilmiştir.
EĞİTİM ve ÖĞRETİM FAALİYETLERİMİZ
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde eğitim alan tıp fakültesi öğrencilerine Dönem III, Dönem IV, Dönem VI (intörn) düzeyinde tıp eğitimi vermek ve Göğüs Hastalıkları uzmanlık öğrencilerinin (asistan hekimler) eğitim ve öğretimini sağlamak da akademik kadromuzun görevleri arasındadır. Mezuniyet öncesi tıp eğitiminde (Dönem III, Dönem IV, Dönem VI) RTEÜ Klinik Simülasyon Eğitim Merkezinin etkin kullanımı ile Göğüs Hastalıkları eğitim müfredatı simülasyon temelli öğrenme yöntemleri ile zenginleştirilmiştir. Asistan eğitimleri her eğitim öğretim dönemi başında planlanmakta ve takipleri o yıl belirlenen program sorumlusu öğretim üyesince yapılmaktadır. Asistan eğitim programı, seminer hazırlama ve sunma, literatür takip etme ve makale sunma, multidisipliner cerrahi konseylere katılma, tez hazırlama konusunda danışman öğretim üyesi ile iş birliği içinde çalışma ve bilimsel araştırma saatlerini içeren çalışma takviminden oluşmaktadır. Yıl boyunca her haftayı içerecek şekilde hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Asistan karneleri düzenli bir şekilde doldurulmakta ve asistan gelişimini takip etmek için 6 aylık periyotlarda sınavlar yapılmaktadır.
Ekim 2022 tarihi itibari ile kliniğimizde görev yapan asistan hekimlerimiz: Ar.Gör.Dr. Derya Toprak, Ar.Gör.Dr.Hasan Veysel Keskin, Ar.Gör.Dr. Muzaffer Şenol, Ar.Gör.Dr. Esin Bilgin Konyalıhatipoğlu, Ar.Gör.Dr. Neşe Merve Güner Zırıh, Ar.Gör.Dr. İnci Selimoğlu, Ar.Gör.Dr Kübra Uyar Er,  Ar.Gör.Dr. Elvin Karahacıoğlu, Ar.Gör.Dr. Hasan Göksun, Ar.Gör.Dr. İsmail Kavak, Ar.Gör.Dr. Enes Ahmedoğlu, Ar.Gör.Dr. Elif Kapdan, Ar.Gör.Dr. Tunç Batuhan Acer ve Ar.Gör.Dr. Zeynep Rakıcı’dır.
Mezunlarımız:
Uzm Dr. Asiye Yavuz
Uzm. Dr. Derya Giacoup
Uzm. Dr. Müge Hazıroğlu Duman
Uzm. Dr. Sebih Alp
Uzm. Dr. Melek Memoğlu
Uzm. Dr. Semih Altunsoy
Uzm. Dr. Serda Cevrimli
Uzm. Dr. Abdurrahman Kotan
 
2237-A TÜBİTAK-BİDEB ‘Tütün Kontrolünde Yetkin Hekim Eğitimi Programı’ 23-25 Eylül 2022 tarihlerinde Klinik Simülasyon Eğitim Merkezide (RSİM) gerçekleştirildi
Fakültemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek KARADOĞAN Koordinatörlüğünde, 2237-A TÜBİTAK-BİDEB ‘Tütün Kontrolünde Yetkin Hekim Eğitimi Programı’ 23-25 Eylül 2022 tarihlerinde ülkemizden 7 farklı üniversiteden, 6. Sınıf Tıp Fakültesi öğrencisi (İntörn Dr) olan toplam 18 katılımcı ile RSİM’de gerçekleşti.

Programda tamamı üniversitemizden alanında uzman 17 Eğitici ile Tütün kontrolü, tütün ilişkili hastalıklar, tütün bağımlılığı ve tedavisi konularına yer verilmiştir.

Tütün ve epidemiyoloji, Yeni nesil tütün ürünleri Doç. Dr. Tahsin Gökhan TELATAR tarafından, Tütün ilişkili hastalıklar Doç. Dr. Cüneyt ARDIÇ tarafından, tütün maruziyetinin tetiklediği hastalık örnekleri Doç. Dr. Songül ÖZYURT, Doç. Dr. Nadir EMLEK, Doç. Dr. Neslihan ÖZÇELİK, Dr. Öğr. Üyesi Bilge YILMAZ KARA tarafından Body interact uygulamalarında sanal hasta örnekleri eşliğinde anlatılmıştır. Nikotin bağımlılığı patofizyolojisi ve tedavi yaklaşımları konuları Doç. Dr. Sinan SARAL, Dr. Öğr. Üyesi Atilla TOPÇU, Dr. Öğr. Üyesi Meltem PUŞUROĞLU tarafından, tütün bağımlılığı tedavisinde 5A/5R yaklaşımları Uz. Dr. Kerem UZUN tarafından teorik ve simüle hasta ile pratik uygulama odaları (OSCE) kullanılarak aktarılmıştır.
 
Tütün kontrol politikaları ve sigara bırakma hizmetlerinde hekimlerin rolü konusu Doç. Dr. Dilek KARADOĞAN tarafından teorik ders olarak ve simüle hasta ile OSCE odaları kullanılarak sigara bırakma poliklinik uygulamaları yapılarak pratik uygulama olarak aktarılmıştır. Sanal ve/veya simüle hastalar kullanılarak yapılan pratik uygulamalarda Araş. Gör. Dr. Esin Bilgin KONYALIHATİPOĞLU, Araş. Gör. Dr. Elvin KARAHACIOĞLU MADRAN, Araş. Gör. Dr. Hasan GÖKSUN, Araş. Gör. Dr. İsmail KAVAK, Dr. Ekrem KAYAALP, Dr. Muhammet Ali DEDECAN görev almıştır. RSİM Öğrenci Topluluğu üyelerinden Metehan BEDER, Serhat DEMİRKISAN, Işılay BULDAŞ, Salih TEPE, Alptuğ AĞRIDAĞ programın işleyiş ve akış düzeninin sağlanmasında katılımcı (misafir) öğrenciler ile gerekli koordinasyonu kurmuşlardır. RSİM İdari Personellerinden Mustafa TELCİ, Hakan UZUN, Yasin KANBUR, Çağlar ÇINAR, Tuba EMLEK gerekli teknik ekipman konularında destek sağlamışlardır.

Projenin Bilim Kurulu ve Düzenleme Kurulu üyesi olan Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal ŞAHİN hocamıza projeye katkı ve desteklerinden ötürü teşekkür ederiz.
 
 Projenin başarılı bir şekilde hayata geçmesinde emeği olan tüm akademik, idari personelimizi ve öğrencilerimizi kutlarız…
Göğüs Hastalıkları Polisomnografi Ünitesi /Uyku Bozuklukları Merkezi
Uyku Bozuklukları Merkezimizde çalışan personelimiz;
  • Salih ÖZ
  • Ayşe ERDOĞAN DEMİRKAN
  • Ömer KILIÇ
  • Yunus ÖZYURT